Fönsterrenovering - förslag från styrelsen

Som vi sedan tidigare har informerat om arbetar styrelsen med att se över hur vi på bästa sätt ska renovera våra fönster. Vi har nu kommit så långt att vi har gått igenom de offerter vi har erhållit samt de metoder som föreslås däri.

Styrelsen önskar med denna nyhet informera om att vi föreslår att en traditionell renovering genomförs av de befintliga fönstren och att ett av glasen byts ut mot ett glas med bättre energiprestanda. 

Bakgrunden till att styrelsen föreslår en s.k. traditionell renovering snarare är att den yttre fönsterbågen byts ut mot aluminium bygger på en samlad bedömning men i korthet kan sägas följande:

·         Samtliga sakkunniga vi har varit i kontakt med (med undantag för firmor som säljer fönsterbågar av aluminium) har förespråkat att befintliga fönsterbågar behålls och renoveras förutsatt att träet är i god kondition – det är styrelsens uppfattning att träet i våra fönsterbågar huvudsakligen är i god kondition.

·         Fönsterbågar av trä bedöms ha en mycket lång livslängd så länge de underhålls löpande. Detta medför eventuellt en högre kostnad jämfört med fönsterbågar i aluminium men det är å andra sidan oklart om det går att renovera fönsterbågar i aluminium den dag det behövs samt vad detta i så fall kostar eller om fönstren i sin helhet måste bytas ut på nytt.

·         Oavsett vilken fönsterbåge som väljs kan vi förbättra energiprestandan genom att sätta i glas med bättre energiprestanda jämfört med de befintliga.

·         Genom att behålla fönsterbågar i trä behåller vi husens utseende vilket eventuellt kan påvårkas om ett annat material används med risk för att värdet påverkas.

·         Att behålla befintliga bågar innebär mindre miljöpåverkan jämfört med att byta till nya fönsterbågar i aluminium.

·         En renovering av de befintliga fönsterbågarna innebär att dessa lyfts ur och transporteras till en verkstad. Detta leder till att arbetet tar längre tid jämfört med att sätta in fönsterbågar av aluminium och vi kommer under denna tid behöva ha s.k. fönsterparaplyer för fönstren.

För det fall ni har några synpunkter på ovanstående ber vi er att höra av er snarast, dock senast den 2 april. Om inga synpunkter har inkommit fram till dess kommer styrelsen gå vidare i processen och påbörja förhandlingar med de företag som lämnat offert. Målet är att renoveringen ska genomföras innan hösten 2017. 

Styrelsen i Brf Diana